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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
07/12/2022 |
Data da última atualização: |
07/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
WAGNER, J. G.; CRUZ, J. G.; SILVEIRA, T.; FERRI, N. M. L.; RICHTER, V. B.; LIMA, F. M.; FIGUEIRA, K. U.; MISTURA, C. C.; VIZZOTTO, M.; BARBIERI, R. L. |
Afiliação: |
JULIA GOETTEN WAGNER; JÉSSICA GONSALEZ CRUZ; TATIELI SILVEIRA; NUBIA MARILIN LETTNIN FERRI, CPACT; VANESSA BAPTISTA RICHTER; FRANCIELLE MÜLLER LIMA; KATHLEEN USZACKI FIGUEIRA; CLAUDETE CLARICE MISTURA; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; ROSA LIA BARBIERI, CPACT. |
Título: |
Accessing the nutritional variability of Butia odorata: a food with identity. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 42, e54822, 2022. |
ISSN: |
1678-457X |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Butia odorata (Arecaceae) is a palm species in southern Brazil and eastern Uruguay, which produces tasty fruits consumed by humans and animals. Despite the ecological and sociocultural relevance of the species, B. odorata is endangered by extinction. This study aimed to characterize physical aspects, chromatic parameters, chemical, and centesimal composition and determine the bioactive compounds and antioxidant activity of fruits of B. odorata. Fifteen accessions of B. odorata from Pelotas and Capão do Leão (RS-Brazil) were evaluated for bunches weight, fruit yield, fruit diameter and height, total soluble solids (TSS), pH, total titratable acidity (TTA), TSS/TST ratio, color parameters, total phenolic compounds, total carotenoids, antioxidant activity, percentage of moisture, dry matter, vitamin C, crude fiber, fat, ash, protein and pulp yield. There was genetic variability among the analyzed accessions for several parameters. Some of them influence consumer acceptance, such as coloration and sugar content, which highlights the possibility of selection for genetic improvement. The fruits showed a rich composition in fibers, vitamin C, total carotenoids, and total phenolic content, which contribute to health maintenance. With the growing demand for functional foods, Butia fruits represent a potential product for nutritional enrichment in diets. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional. |
Thesagro: |
Butiá; Recurso Genético. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149325/1/CPACT-6-Wagner-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Soja. |
Data corrente: |
01/09/2023 |
Data da última atualização: |
22/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MORAES, A. S.; GREGO, C. R.; FASIABEN, M. do C. R.; OLIVEIRA, O. C. de. |
Afiliação: |
ANDRE STEFFENS MORAES, CNPSO; CELIA REGINA GREGO, CNPTIA; MARIA DO CARMO RAMOS FASIABEN, CNPTIA; OCTÁVIO COSTA DE OLIVEIRA, INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATISTICA. |
Título: |
Evolução da cultura da soja na agropecuária brasileira segundo os censos agropecuários 2006 e 2017. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 61., 2023, Piracicaba. Agropecuária do futuro: tecnologia, sustentabilidade e a segurança alimentar: anais. Piracicaba: ESALQ/USP, 2023. |
Páginas: |
20 p. |
DOI: |
10.29327/sober2023.627070 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
SOBER 2023. GT07. |
Conteúdo: |
Este artigo analisa a evolução de variáveis técnicas e econômicas de produção de soja selecionadas dos Censos Agropecuários de 2006 e 2017, comparando o desempenho de estabelecimentos agropecuários produtores de soja com o total de estabelecimentos do país, por bioma e no agregado do país. |
Palavras-Chave: |
Biomas; Biomes; Economic variables; Mapas; Maps; Soybean; Technical variables; Variáveis econômicas; Variáveis técnicas. |
Thesagro: |
Censo Agropecuário; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Soybeans. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156293/1/Evolucao-Congresso-SOBER-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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